Unsupported Browser
The American College of Surgeons website is not compatible with Internet Explorer 11, IE 11. For the best experience please update your browser.
Menu
Become a member and receive career-enhancing benefits

Our top priority is providing value to members. Your Member Services team is here to ensure you maximize your ACS member benefits, participate in College activities, and engage with your ACS colleagues. It's all here.

Become a Member
Become a member and receive career-enhancing benefits

Our top priority is providing value to members. Your Member Services team is here to ensure you maximize your ACS member benefits, participate in College activities, and engage with your ACS colleagues. It's all here.

Membership Benefits
ACS
In-person Event

ACS Surgical Simulation Summit Agenda

Wednesday, March 13
Committee Meetings

4:00–6:00 pm

ACS Headquarters

ACS-AEI Committee Meetings

Thursday, March 14
All Summit sessions and meals will be held at the Swissotel Chicago, 323 E. Upper Wacker Drive. Schedule is subject to change.

7:00–8:00 am

60 mins

Registration, Breakfast, and Exhibits

8:00–8:15 am

15 mins

Opening Session

Ajit K. Sachdeva, MD, FACS, FRCSC, FSACME, MAMSE
Director, ACS Division of Education, and Chair, ACS Program for Accreditation of Education Institutes

Patricia L. Turner, MD, MBA, FACS
Executive Director and Chief Executive Officer, American College of Surgeons (Virtual)

Susan Carter, MD, FACOG, FACS
Executive Director and Professor, Rocky Vista University
Healthcare Simulation Centers, and 2024 Chair, Program Committee of the AEI Consortium

8:15–8:45 am

30 mins

State of the ACS-Accredited Education Institutes: 2024 Update

Ajit K. Sachdeva, MD, FACS, FRCSC, FSACME, MAMSE

 

8:45–9:30 am

45 mins

Keynote Address

From Simulation to Battlefield Medicine: The Power of Measurement to Improve Performance and Clinical Outcomes

Eric Elster, MD, FACS, FRCS Eng (Hon.), CAPT, MC, USN (Ret.)
Professor of Surgery, Professor of Molecular and Cell Biology, Dean, Uniformed Services University School of Medicine

9:30–10:00 am

30 mins

Discussion and Q&A

10:00–10:30 am

30 mins

Break and Exhibits

10:30–12:30 pm

120 mins

Concurrent Sessions: Paper Session I and MORE Track

Papers Session I

Cutting-edge scientific presentations will be featured during this oral abstract session. All work being presented is from original research, not previously published or presented. Judges will select the best podium presentation and the winner will be given the Best in Show Award on Friday.

 

 

Management, Operations, Research and Education (MORE) Track Session

Case Studies Related to Streamlining and Realigning Simulation Program Management and Operations

Hear case studies from your colleagues about how they improved operations at their simulation centers that not only added value to the work they do, but also to the way they are valued. MBRU will present an innovative portal to facilitate communication between different stakeholders using the simulation center, the University of Chicago will share how they realigned their simulation center’s programming and operations for clinical excellence, and OhioHealth will discuss how simulation leadership operations evolved to optimize efficient delivery of simulation-based learning and to promote collaboration among its growing regional healthcare network.

12:30–1:30 pm

60 mins

Lunch and Exhibits

1:30–3:30 pm

120 mins

Concurrent Workshops

Tools, Techniques, and Strategies for Effective Faculty Development

Institutions will share resources and present their best practices in faculty development that attendees will be able to implement at their own simulation centers. Sponsored by the ACS-AEI Faculty Development Committee.

Gamification for Learner Engagement

This workshop will begin with a brief overview of Gamification and the multitude of ways it is already utilized in society—apps on phones with rewards, bonuses, etc.  Attention will then be directed to ways that Faculty can utilize Gamification to increase learner engagement.  Short games —Jeopardy, Quizlet, QuizletPlus-- will be played with attendees and then templates will be shared that can be utilized in their respective institutions. Sponsored by the ACS-AEI Faculty Development Committee.

Do It Yourself Workshop – Model Building

This is a hands-on workshop session where participants will rotate through model building stations for common surgical procedures. Sponsored by the ACS-AEI Administration & Management Committee.

ACS-AEI Fellows: Future Leaders in Simulation

This session features presentations from Fellows at ACS-AEI-accredited surgical simulation fellowship programs. This talented group of young researchers will have an opportunity to describe their in-progress work and ongoing projects. This workshop is applicable to all attendees interested in hearing about their research.  Sponsored by the Fellowship Committee.

3:30–4:00 pm

30 mins

Break and Exhibits

4:00–5:00 pm

60 mins

New Opportunities for the ACS-AEI Consortium

The ACS Division of Education is excited to share several opportunities that will add value for AEIs. Learn about how to participate in the ACS Simulation Surgical Educator Certification Program; how to host an ACS Regional Skills Course at your AEI; and how to train a cadre of surgeons who could assist in teaching and assessing the skills of your medical students.

5:00–6:00 pm

60 mins

Networking Reception and Exhibits

 

Make connections and mingle with colleagues and friends. The reception includes light hors d’oeuvres, beverages, and a hosted bar. Make this your first stop before heading out to dinner in our wonderful city!

6:00-9:30 pm

210 mins

Offsite Activity – Chicago Pizza Tour

Celebrate National Pi Day the Chicago way! Taste legendary pizzas on Chicago’s Original Pizza Tour.  Trained guides take you on a comfortable bus to highly rated, historic Chicago pizzerias. Our tour includes signature topping slices at each location, 1 beer or glass of wine at each location, and dessert at the last stop. View the itinerary.

Guests will be picked up from the Swissotel at 6 pm. This tour is limited to 30 people.

 

Note: This tour is being organized by ACS Conventions and Meetings and is separate from the educational program. Pre-registration and an additional fee are required to participate.

 

Friday, March 15

6:00–6:45 am

45 mins

Morning Yoga Session

Start your day with the physical, mental, and spiritual practice of yoga. The class is appropriate for all experience levels including first-timers. A complimentary yoga mat, which will be yours to keep, and bottled water are provided. 

 

Note: This tour is being organized by ACS Conventions and Meetings and is separate from the educational program. Pre-registration and an additional fee are required to participate.

7:00–8:00 am

60 mins

Concurrent Breakfasts and Exhibits

Networking Breakfast for All Attendees

International Breakfast (by invitation only)

8:00–10:00 am

120 mins

Concurrent Sessions: Paper Session II and MORE Track

Papers Session II

Cutting-edge scientific presentations will be featured during this oral abstract session. All work being presented is from original research, not previously published or presented. Judges will select the best podium presentation and the winner will be given the Best in Show Award on Friday.

Management, Operations, Research and Education (MORE) Track Session

Use of a Curriculum Workbook To Yield More Effective Simulation-Based Trainings

Successful curriculum development never really ends. It evolves based upon evaluation results, changes in resources, changes in targeted learners, and changes in the material requiring mastery. By adhering to key principles, following a systematic process, and considering learner needs and outcomes, educators can develop impactful simulation activities that enhance learning, skill acquisition, and competence in healthcare practice. Utilizing a Curriculum Workbook provides the roadmap for creating high-quality simulation activities. Participants will receive the template of a workbook developed by UT Southwestern, which can be adopted at their own institutions.

10:00–10:30 am

30 mins

Break and Exhibits

10:30–11:30 am

60 mins

Special Interest Groups (SIGS)

SIGs bring together attendees sharing a common interest or role to meet informally for 60 minutes of facilitated discussion. SIGs offer excellent opportunities for dialog on a specific topic or topics that are important to you.

 

Five SIGs will be offered, based on the professional roles of our audience:

Simulation Center Administrators and Other Support Staff

Those who serve as the point of contact for operational issues within the center and take the lead for the overall day-to-day functions, including interacting with learners, faculty, educators, researchers, and technicians to conduct simulation-based education and training.

 

Simulation Center Directors

Those who are administratively responsible for the entire enterprise of the simulation center.

 

Simulation Center Surgical Directors

Those who are practicing surgeons and are responsible for the surgical program of the simulation center.

 

Simulation Center Educators

Those who specialize in developing and implementing simulation-based education.

 

AEI Fellows and Fellowship Directors

Those who are currently enrolled in an ACS-AEI accredited fellowship program. This group may also be appropriate for directors of ACS-AEI accredited fellowship programs as well as former fellows.

11:30–12:30 pm

60 mins

 

Poster Rounds

 

This will be a moderated poster session. Posters based on abstract submissions will be divided into topics, and the authors will discuss their posters and take questions. All work being presented is from original research, not previously published or presented. Three posters of distinction will be featured as well.

12:30–1:30 pm

60 mins

 

Lunch and Exhibits

(Exhibits Break Down After Lunch)

1:30–4:30 pm

180 mins

 

American College of Surgeons (ACS) and American Society of Anesthesiologists (ASA) Collaborative Session

Building on the success of last year’s session, we are pleased to bring back the collaborative session with the ASA. The 2024 session will feature presentations from the winners of the ACS/ASA Joint Quality and Safety Challenge, followed by discussion on how you can use simulation to address quality improvement at your institution.

4:30–4:45 pm

15 mins

Closing Remarks/Summit Concludes

Susan Carter, MD, FACOG, FACS

Ajit K. Sachdeva, MD, FACS, FRCSC, FSACME, MAMSE